středa 4. května 2011

Maso versus náhražky?


<><><>
Vybrala jsem si reklamní kampaň „Chodura - Vrátili jsme špekáčku chuť.“ V období od 1.6.2008 – 31.8.2008 probíhala billboardová a rozhlasová reklamní kampaň „Chodura – vrátili jsme špekáčku chuť" spojená s velkou letní spotřebitelskou soutěží.
Výrobce se prezentuje na svých webových stránkách následujícím způsobem: "Beskydské uzeniny, a.s. zaujímá významné místo mezi středně velkými zpracovateli a výrobci masných výrobků v České republice. (...) Vysoká kvalita a jakost výrobků jsou garantovány systémem managementu a jakosti podle standardů ISO 9001:2000 schválených společností Lloyd´s Register Quality Assurance. Vysokou kvalitu a jakost výrobků dokládají mimo jiné zisk značky kvalitních potravin KLASA a ocenění výrobků v rámci programu Česká kvalita."
Reklamní sdělení chce vyzdvihnout tradiční českou uzeninu – špekáček. A to formou billboardů a rozhlasu. Na první pohled je jasné, o co v reklamě jde. Propagace uzeniny se sloganem "Vrátili jsme špekáčku chuť". Jako dominantní prvek je zde samotný špekáček na opékací jehle krásně nakrojený, zlatavý, mastný, který vybízí, abychom si ho co nejdříve koupili a opekli na ohni. A když si ho opečeme, tak poznáme, že právě Beskydské uzeniny mu vrátily chuť.
Samotný obrázek špekáčku je v pořádku, ale co mi na této reklamě vadí je slogan „Vrátili jsem špekáčku chuť“. Ačkoli nechci tvrdit, že špekáčky od Chodury nejsou z masa (nikdy jsem je neochutnala), většina špekáčku dostupných na českém trhu příliš mnoho masa neobsahuje. Nabízí se tedy otázka, pomocí čeho výrobce vrátil špekáčku chuť, pomocí ochucovadel apod.? Správný špekáček má mít chuť po masu. Proto bych se chtěla zaměřit právě na tento slogan a něco k němu doplnit. A to následně:  NEvrátili jste špekáčku chuť, ale ani maso“.
Tímto bych chtěla docílit, aby si výrobci (a konzumenti) uzenin už uvědomili, že pravý špekáček není jen ze zbytků apod., ale že se dá vyrobit i z opravdového masa. Myslím, že by o něj byl veliký zájem.
<>
Reklama před úpravou
Reklama po úpravě

- ms -